All for Joomla The Word of Web Design

7 ACTIVITATS PER A INICIAR LA LECTOESCRIPTURA SEGONS MÈTODE MONTESSORI

A principis del s.XX la Dra. Maria Montessori va crear, més enllà d’un mètode, una filosofia educativa innovadora basada en l’experiència i no en la teoria. Amb el propòsit d’afavorir el potencial de cada nen perquè es desenvolupi en un ambient estructurat, va crear gran varietat de materials didàctics per a promoure l’autoaprenentatge en les primeres etapes escolars.

Per a orientar el camí cap a la lectoescriptura aquí us proposem algunes activitats pràctiques:

 

 

1. Propicia la realització de la pinça, l’apropament dels dits índex i polze, agafant les peces del trencaclosques per la seva perilla o element de subjecció. D’aquesta manera entrenarem la prensió i enfortirem la mà, imprescindible per a una posterior subjecció del llapis.

 

 

 

2. Descobreix formes bàsiques que fonamenten els traços de les lletres i la seva direccionalitat. Aquestes es poden reseguir amb el dit o amb un punxó de fusta segons si vols estimular el tacte o exercitar la pinça.

 

 

 

3. Desenvolupa la coordinació óculomanual mitjançant activitats d’enfilar i cosir.

 

 

 

 

 

4. Reprodueix el traç de les lletres a través de diferents medis sensorials. Utilitza sorra, aigua, plastelina,…, per aprendre les lletres de manera creativa.

 

 

 

5. Construeix una caixa de sons que permeti prendre consciència dels sons que formen les paraules.

 

 

 

 

6. Identifica i resegueix les lletres de l’alfabet pels sons que el nen ja coneix. Les lletres de lija proporcionen una rica experiència visual i tàctil ja que aprendran a sentir i veure les formes de les lletres.

 

 

 

 

7. Crea paraules amb alfabets mòbils manipulant els elements o lletres d’espuma, plàstic, fusta, etc. La composició és un recurs de gran interès per al treball fonològic i lectoescriptor.

Deja un comentario